Van Kiev naar Charkov
Gisteren verlieten we Kiev voor een ca. 500 km lange autorit naar Charkov. We werden verrast door de kwaliteit van de snelweg. Veel beter dan de laatste keer dat ik in Oekraïne was. Is dat EK voetbal toch ergens goed voor geweest. Halverwege de route werd het overigens wel steeds slechter en de laatste 200 km waren weer vertrouwd erbarmelijk. Even schrikken toen we door snelheidsmetende politie-agenten van de weg werden gehaald. We hadden 88 km per uur gereden, waar maar 60 mocht! Hoe we dat hadden kunnen weten, was volstrekt onduidelijk. Na enige benauwde minuten met veel excuses van onze kant, streek de man van de militia de hand over het hart en mochten we verder.
Charkov is groot, maar verder niet zo'n indrukwekkende stad. Het past wel mooi in onze tour langs historische dieptepunten: het stadion waar Nederland het EK uitgeknikkerd werd, moesten we natuurlijk wel even bekijken. Verder weer de gebruikelijke imposante kerken en indrukwekkende monumenten in karakteristieke Sovjetstijl. Vooral het enorme Leninbeeld aan het grootste plein van Europa was de moeite waard. Het eten en het bier was gelukkig weer lekker betaalbaar: halve liter bier (op het terras) 0,70 cent en een uitgebreid soort big mac menu bij de Smile (Oekraïense versie van de mac Donald), bestaande uit portie friet, een grote pizza en een king size cola: 3 euro per persoon. Kortom, we zitten weer uit te buiken. Morgen de reis naar Sumy. Benieuwd wat ons daar weer te wachten staat.